Születésnapi ajándék

posted in: Búvár | 0
FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram

doragyula_ebredesek_art_of_diving1995-ben néhány nappal ezelőtt érkeztem haza Franciaországból, Cannes-ból, zsebemben azzal a kis műanyag lappal, ami nekem akkor a világ minden kincsénél többet ért. Benne voltak az álmaim, a vágyaim és a világ minden csodájának lehetősége. Ekkor lettem búvároktató, felhagyva a katedrával, a kötöttségekkel és mindennel, amire akkor azt gondoltam, hogy béklyó a lelkemen. Azóta sok-sok mindenen mentem át, mint örök elégedetlen és lázadó. Néha virágesőn, néha falakon… Mindig változott valami. Javult, csiszolódott, épült, eltört és újra született: Deep Divers’ College, Budapest Búvárcentrum, Búvárakadémia, Elite Divers… Lassan, lassan a felesleg elmaradt, elkopott, és maradt valami, ami igazából csak belül létezik és ebből a valamiből ma egy éve, egy ugyan ilyen éjjelen született meg bennem egy név, egy cél, egy végső érzés. Azt hiszem, valami kikerült az öntőformából, és lehet, hogy elérte a végső formáját… Nem tudom…

Néhány kedves hallgatómtól, nem is olyan régen kaptam ajándékba valamit, amelyen egy idézet áll. Ott van a polcomon, naponta megállok egy kicsit előtte és elgondolkozom rajta, vannak-e véletlenek, vagy tényleg nincsenek. Ami rajta áll olyan, mint egy végső üzenet, egy utolsó tanács, mielőtt elindulsz azon az úton, melyen menned kell a sok tévelygés után, a sok gyakorlás után. Az áll rajta:

„Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni…”

Hmmm…

„…hanem, ha már nincs mit elvenni belőle…”

Antoine de Saint-Exupérynek, ennek a halhatatlan írónak az üzenetében találtam rá arra, ami számomra már tudattalanul régen a lényegi esszenciává vált a merülés világában. Az egyszerűség… A design és az üres, csűrcsavar nélküli valóság lényege ez a mondat. Ma már nem csak hiszem, hanem tudom is, hogy a merülés nem „csak” a halacskák nézegetése, hanem egy út. Egy út, ahol megismerheted a boldogságot és a félelmet, a barátságot és az árulást, a győzelmet és a bukást, a kiemelkedő hegycsúcsok hideg magasát és a megbúvó völgyek meleg békéjét, az örök újrakezdést és az érzelmeid minden spektrumát. Az életet… Odalenn tanultam és láttam és éreztem meg minden hasznosat, ami itt fenn is ér valamit számomra.

Szóval egy évvel ezelőtt éjjel született a név, a lelkem, a tanítóm: Art of Diving…

Gondoltam, kéne erre a születésnapra adni mindenkinek valamit… Valami ajándékot mindenkinek, aki ezen az úton jár, de ilyet nem tudtam kitalálni. Vagy nem volt annyi belőle, vagy a pénztárcám nem bírná, vagy soha nem végeznék vele. Ezért amit adni tudok, az lehet, hogy nem igazán nagy dolog. Annyit tudok csak adni, hogy elmesélem a történeteimet, melyek odalenn történtek velem és melyeken keresztül megértettem valamit abból, ami idefenn folyik. Hátha jó lesz valamire…

 

Dora Gyula

Köszönöm, hogy erre jártál…!
_/\_

 

Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, akkor nyugodtan jelölj be. Megtisztelsz.

Ha tetszett amit írtam, hálás lennék, ha egy kattintással jeleznéd ezt nekem a LIKE gombon. Nekem ez sokat jelent…

Ha az Ébredések facebook oldalán csatlakozol hozzánk, olyan írásokkal is kapcsolatba kerülhetsz, melyeket itt nem teszek közzé.

 

Ha szeretnéd, hogy elküldjem neked a következő írásaimat, vagy értesülj a programokról, kérlek kattints a gombra. Nyugodj meg! Adataidat senki más nem látja vagy kapja meg és egyetlen kattintással bármikor leiratkozhatsz.

 

Olvasnék még tőled

 

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük